Horgoló-kötő-töri 1

Kötni, horgolni szeretünk, mert jó dolog. Pont. Azonban tudjuk-e, honnan erednek ezek a - ma már - hobbik? Nézzünk most egy picit a kötés és a horgolás mélyére - vissza az iskolapadba, kezdődhet a töri óra! ;)


Egyesek szerint a mai értelemben vett kötés történelméről semmilyen adat nem lelhető fel. Mások úgy vélik, a legősibb formái talán a bronzkorban jelentek meg, de ezek inkább kötött szerkezetű kelmeféleségek voltak. Az ókorból fennmaradt néhány ruhafoszlány szerkezete némi hasonlóságot mutat a kötött kelmékkel. Akadnak olyan tudósok is, akik szerint a görög vázákon szereplő alakok testhez simuló ruházata is kötött lehetett, ám ez sem bizonyított.

A mai kötési technika viszont nagy valószínűséggel Arábiából származik, és elsősorban harisnyák készítésénél alkalmazták. "Kötött" sapkákra, erszényekre is bukkantak a régészek, melyek vélhetően a 2-3. században készültek. Ezeknél szögletes vagy kerek kötőkeretet alkalmaztak a korabeli kötögetők.

A horgolásról valamivel pontosabb információk maradtak fenn. A technika a kőkorban alakult ki, a csomó nélküli, egyszálas fonásból. Ebben az esetben a fonalat kézzel fonták, majd összehurkolták. Bizonyos értelemben a mai horgolásnak is ez az alapja, csak ma már horgolótű segítségével készítjük el a ruhadarabokat.

A leletek alapján azonban az az érdekesség állapítható meg, hogy a görögök és a rómaiak nem ismerték ezt az eljárást. Az 1. századból azonban előfordulnak csipkeszerű fejkötők az észak-egyiptomi emlékek között .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése