Horgolt gallér

A lábadozás továbbra is elég jól megy. A kórházas unalmas napok után itthon azért már kicsit pörgősebb az élet, bár a lábamat itt se nagyon teszem ajtón kívülre, de legalább van sok szép fonal, és jó gyors az internet :-)

Egyszóval: blogmustra. Ez megy napok óta. Már egyre több kötő/horgoló hölgyemény oldalát követem, ahogyan a Lululoves blogot is. Tőle jött egy ötlet és a leírás, amit meg is valósítottam Nektek - videóval együtt :-)

Szóval: 4-es, 4,5-es horgolótű, közepes vastagságú fonal, és már mehet is! Újrakezdőknek/haladóknak nem hinném, hogy gondot okoz, de merészebb kezdők is megpróbálhatják. Ha vékonyabb fonalat, esetleg tűt használunk, akkor jobban kirajzolódik a minta is.

A láncszemek hossza a blúz nyakának hosszához igazodik, amihez gallért horgolni tervezünk. Lulunál ez kb 42,5 cm lett. Én egy fekete egyberuhához horgoltam gallért (ez az én Audrey Hepurn ruhám :-)), és mivel ez csónaknyakú, így kicsivel hosszabb lett.

5 láncszemmel kezdünk, ami a végén majd a gomblyukat adja, majd horgoljuk tovább szorgosan a láncszemeket, míg el nem érünk a kívánt hosszig. Ez kb 84 láncszem (plusz 2 magasítás lesz), de ez egyénenként változik a hossz függvényében. Szóval összesen Lulunál 91, mert 5+84+2=91 :-) Az igazat megvallva a jövőben nem is számolgatnék tovább, mivel én magam nem vagyok "számokhoz ragaszkodó típus". Sok mindentől függ egy szem-szám azért. Más minőségű a fonal. Lehet, hogy valaki 4,5-es tűt használ, másoknak pedig 3,5-es a legvastagabb. Alkatilag is mások vagyunk... szóval elég sok tényező befolyásol. A minta szempontjából persze fontos, hogy a láncszemsor száma osztható legyen a minta szem-számával, ezért érdemes még az elején figyelni erre, de a gyakorlotabbak már tudnak korrigálni, ha mégis valami elszámolás keletkezett.

Tehát a további lépések:
A 2 láncszem magasítást követő 3. láncszembe egy rövidpálca. Ezt követően jön egy teljes rövidpálca sor végig, de nem a láncszemsor teljes végéig! Vigyázzunk rá, hogy az utolsó 5 láncszem előtt fejezzük be a rövidpálca sort, mivel azok a láncszemek gomblyukként szolgálnak majd.

3 láncszemet magasítunk, kihagyjuk az első szemet és a másodikba leöltve horgolunk 1 egyráhajtásos pálcát, majd 2 láncszemet és ugyanebbe a szembe még 1 egyráhajtásos pálcát. Így egy V alakot kapunk. 1 szemet kihagyunk. A következő szembe 1 egyráhajtásos pálcát öltünk. 1 szem megint kimarad, majd a következőbe ismét egy 1 egyráhajásos pálca-2 láncszem-1 egyráhajtásos pálca adta V alakot horgolunk. Ezt ismételjük egészen a sor végéig.

3 láncszemet magasítunk, majd a korábbi V alakba horgolunk az alábbiak szerint: 2 egyráhajtásos pálca-2 láncszem-2 egyráhajtásos pálca. Kihagyunk egy szemet, majd az előző sor 1 egyráhajtásos pálcája fölé horgolunk egy újabb 1 egyráhajtásos pálcát. Ezt ismételjük a sor végéig.

Ismét 3 láncszemet magasítunk, és az új (csak már kicsit nagyobb) V alakba öltünk újfent. A minta most: 3 egyráhajtásos pálca-2 láncszem-3 egyráhajtásos pálca. 2 szemet kihagyunk, és a harmadik szembe (vagyis az előző sor egyráhajtásos pálcája fölé) egy újabb egyráhajtásos pálcát horgolunk. Ez megy egészen a sor végéig.

Ez a sor már az utolsó, hiszen kezd szépen kirajzolódni a mintánk. Gyakorlatilag még egy kicsit megcsipkézzük, és mehet is a blúzra/ruhára! 3 láncszem magasításnak, majd 8 egyráhajtásos pálca az előző V alakba. 3 szemet kihagyunk, és egy újabb egyráhajtásos pálcát öltünk a korábbi fölé. Ez a minta megy végig a soron, és gyakorlatilag készen is vagyunk :-)

A végén felvarrjuk a gombot a gallér egyik végére (vagy horgolunk hozzá egy kis gömböt), a másik végén pedig a kezdeti 5 láncszem végét visszaöltjük, gomblyukat képezve ezzel.

Ha esetleg néhol zavaros lenne a leírás (ami könnyen előfordulhat, hiszen fordítottam, és a fordítás mindig ferdítés is, valamint túl sok tapasztalatom sincs mintaleírások készítésében), csinálok Nektek egy videót is a lényegesebb részekről, csak még nincs kész a vágás.

Addig is: sok sikert
Leányka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése