Tuti karácsonyi fonalas tippek 5/15

Emlékeztek a sok angol magazinra, amit Mikulás előtt posztoltam a Facebookra? Történt ugyanis, hogy Balázs angol főnöke Magyarországra látogatott, és három csodás magazinnal lepett meg. Az egyik a Simply Crochet karácsonyi száma volt, amiből most egy igazán aranyos és egyszerű mintát hoztam Nektek.Duci karácsonyi madárka

Lakásdísznek, karácsonyfadísznek, de ajándéknak is szuper ötlet. Mindemellett pedig nagyon könnyű! Leírni tovább tartott, mint meghorgolni - tanúsíthatom :-)


3,5-es tű, hozzá passzoló piros és fehér fonal (nyugodtan lehet műszálas is), és 2 pici gomb a szemének.


A madárka mérete kb 9x7 cm.

Madárka teste
1. sor: 7 láncszem
2.sor: Rövidpálca a tűtől számított 2. szembe, majd minden további szembe is 1-1 rövidpálca. A sor végére 6 rövidpálcánk lesz.
3.sor: 2 láncszem magasítás, 2 rövidpálca a tűtől számított második szembe, majd mindegyikbe 1-1 rövidpálca, kivéve az utolsó szemet, amibe 2 rövidpálcát horgolunk. Így összesen 9 rövidpálcánk lesz.
4-7.sor: megegyezik a 3. sorral. Így a 7.sor végére 17 rövidpálcánk lesz.
8-13.sor: 1 láncszem magasítás minden sor elején, majd minden szembe 1-1 rövidpálca.

(Ezzel kész a madárkánk teste, de nem varrjuk el a szálakat, mert most jön a feje és a farka :-) )

Fej
14.sor: 1 láncszem magasítás, majd 1-1 rövidpálca a következő 8 szembe. Nem haladunk tovább, a többi szembe nem öltünk, hanem visszafordulunk.
15.sor: 1 láncszem, majd kihagyjuk a következő szemet és 1-1 rövidpálcát horgolunk a további szemekbe, ezzel 7 rövidpálcánk lesz.
16.sor: 1 láncszem magasítás, a következő szemet kihagyjuk, a következő 4 szembe 1-1 rövidpálca, majd az utolsó két szemet összekötjük, így 5 rövidpálcánk lesz ebben a sorban.
17.sor: 1 láncszem magasítás, a következő 3 szembe 1-1 rövidpálca, majd az utolsó 2 szemet összekötjük, ezzel 4 rövidpálcánk lesz ebben a sorban.
18.sor: 1 láncszem magasítás, a következő szemet kihagyjuk,1-1 rövidpálca a következő két szembe, kúszószemmel zárjuk, így ebben a sorban 2 rövidpálcánk van.

A fonalak elvághatjuk, ezzel már majdnem kész a madárka.

Farok:
Ahol a 13.sornál abbahagytuk a madárka testét, oda most újracsatlakoztatjuk a fonalat, és folytatjuk a farkával.
14.sor: 1 láncszem magasítás, kihagyjuk a következő szemet, majd 1-1 rövidpálca a következő 4 szembe, ezzel 4 rövidpálcánk van ebben a sorban.
15.sor: 1 láncszem magasítás, 1-1 rövidpálca a következő 2 szembe, a következő 2 szemet összekötjük, ezzel 3 rövidpálcánk van ebben a sorban.
16.sor: 1 láncszem magasítás, kihagyjuk a következő szemet, 1-1 rövidpálca a következő 2 szembe, ezzel 2 rövidpálcánk van ebben a sorban.
17.sor: 1 láncszem magasítás, a 2 rövidpálcát pedig összekötjük, ezzel 1 rövidpálcánk marad.

Ezzel kész a madárka, körbehorgolhatjuk, ha gondoljuk, ettől szebb lesz, valamint a feje és a farka között készíthetünk egy 8 láncszemes akasztót, hogy szépen és stabilan rögzíthessük majd.

Ebből 2 darabot kell majd készítenünk, amit a végén eltérő színnel összevarrunk a kép alapján. (Akasztóból persze csak 1 készül ;) )

Szárny:
Eltérő szint kell választanunk. A szárny különben nem kötelező darab, de szebb lesz tőle a madárkánk. Ahogyan a testből, a szárnyból is két darabot készítünk, mindkét oldalra.

1.sor: 2 láncszem
2.sor: A második láncszembe 1 rövidpálca.
3.sor: 1 láncszem magasítás, majd a következő szembe 3 rövidpálca, ezzel 3 rövidpálcánk lesz ebben a sorban.
4.sor: 1-1 rövidpálca az első 2 szembe, majd 2 rövidpálca a következő szembe, és 1 rövidpálca az utolsóba, ezzel 4 rövidpálcánk lesz.
5-8. sor: a 4.sort ismételjük úgy, hogy a 8 sorban 8 rövidpálcánk lesz.
Ezzel kész is a szárny, ha gondoljuk, még körbehorgolhatjuk rövidpálcákkal.


Összeillesztés:
Először felvarrjuk a szárnyakat, majd összevarrjuk a test 2 darabját, hagyva egy kis lyukat, amin keresztül kitömjük a madárkát. Ha kellő méretűre tömtük, a kis lyukat is összevarrjuk.
Ha végeztünk, felvarrjuk rá a szemeket is a kép alapján.

Leányka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése