Szív alakú terítő

Kérdeztétek, hogy tudok-e mintát ehhez a kis terítőhöz:


Hát sajnos nem, de kitaláltam valami hasonlót :-)

Szóval: a lényeg, hogy vékonyabb, horgolófonallal dolgozzatok (szerintem a horgolócérna már túl vékony ehhez), és így el tudjátok majd készíteni szépre. Egy korábbi bejegyzésben Valentin-napi összeállítást találhattok, ahol van egy videó is, de most újra beillesztem ide. Ezt külön nem készíettem el magyarul, mert szerintem szépen látszik rajta minden.A mintaleírás magyarul valahogyan így néz ki:
1. 12 láncszem
2. Az utolsó láncszemnél visszaöltünk, és rövidpálcákat horgolunk
3. Ezt folytatjuk, amíg egy négyzetet nem kapunk (nekem 11 szem és 12 sor lett amúgy)
4. Félbehajtjuk a négyzetet, megkeressük a középső szemet, és 11 kétráhajtásos pálcát öltünk ebbe a szembe a következőképp: 1 kétráhajtásos pálca, 1 láncszem, 1 kétráhajtásos pálca, 1 láncszem... egész 11-ig. Az utolsó rögzítük rövidpálcával.
5. Ha ez megvolt, újrafélbehatjuk a négyzetet, és a szomszédos oldalon ismételjük ezt a műveletet. Ezzel kész is a szív.

Így egy kb tenyérnyi szívet kapunk, ami ugye elég kicsi még ahhoz, hogy terítő legyen belőle. Viszont! Szeritem, ha növeljük a szemek számát, megszorozzuk 2-vel (24 láncszemmel kezdünk, 24 sort horgolunk, esetleg 3 ráhajtásos pálcát horgolunk a szív félköríveinek, és abból is 22-t...) akkor egy nagyobb és szebb munkadarabot kapunk! Ezt a szemnövelési technikát még nem próbáltam, de ennél a leírásnál már egyszer feleztem a szemek számát, és egy ugyanilyen aranyos pici szívet kaptam. Szóval szerintem érdemes.

Továbbá találtam egy képet etsy.com-on, amit mutatok is:


Ahogyan Ti is látjátok, az alapszív itt is ugyanazzal a technikával készült. Ha jól látom, a különbség annyi, hogy a horgoló itt nem egy rövidpálca sorral horgolta körbe a végén a szívet, hanem minden második szembe az alapnégyzeten 1-1 egyráhajtásos pálcát horgolt, a szív félköríveibe pedig a láncszemes összekötésekbe 2-2 egyráhajtásos pálcát. Ezzel tovább növelte a szív méretét, de a forma szépen megmaradt. Az egyráhajtásos pálcák közé itt is öltenek 1-1 láncszemet, ha jól látom a képen. (Kezdőknek: ez azért van, hogy megmaradjon a szemek száma. Ugyanis, mivel minden másodikba horgolunk csak, így muszáj tartanunk azt az egy kihagyásnyi távolságot a következő sorra is, vagyis oda kell 1-1 láncszem az egyráhajtásos pálcák közé!!). Végül pedig pici, 3 láncszemes ívekkel csipkézi a terítő szegélyét.

Szerintem ezek a darabok ki is lettek keményítve, de nem biztos, hogy erre szükség van. Sok múlik a fonal anyagán, minőségén. Lehet, hogy a tartás érdekében érdemes keményíteni, de nem biztos. Ezt mindenki látja, ha már kész a munkadarab, vagyis a szépséges szép szív alakú terítő :-)

Sok sikert Mindenkinek!!

LeánykaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése