Sztárruhák 4 - Ház a tónál

Volt már olyan érzésetek, hogy jobb volna láthatatlanná válni? És olyan, hogy szeretnétek egy olyan helyen élni, ahonnan mindent láthattok, mindent megfigyelhettek? Szerettetek már olyan férfit, akit még sosem láttatok? Szerintem ezekre a kérdésekre legtöbbünknek igen a válasza.

Viszont keveseknek adatik meg, hogy olyan kutyája van, aki a hátán fekve alszik... mint egy ember! :-)
Hát Sandra Bullocknak ez megadatott, ahogyan Keanu Reevesnek is. Igazából ez a kutya, ami közös bennük. 
És persze a ház. A tónál.

A film gyönyörű, egyszerűen imádom. Emlékszem, mikor még együtt laktam az egyik legjobb barátnőmmel egy péntek este ez a film fogadott a párnámon. 

DVD volt, mellette pedig egy kis levél, hogy haza kellett utaznia a hétvégére, de hogy ne legyek egyedül, nézzem meg ezt a filmet. Kárpótolni fog! Azt hiszem, azóta is az egyik kedvencem!
Sandra Bullock itt is mesés pulcsikban tűnik fel, Keanu Reeves pedig bebizonyítja, hogy igenis egy kötött garbóban is lehet sármos egy férfi! Sőt!!!

És emlékeztek arra a részre, mikor Sandra Bullock egy sálat hagy neki a postaládában, mert este vihar lesz? 

Videómegosztón csak a filmelőzetesét találtam meg, de érdemes lesz majd figyelni a műsorújságot is, mert karácsony környékén mindig leadják a tévében is. Ha megtalálom, szólok! :-)
ui.: Észrevettétek, hogy az előző két film egy-egy főszereplőjét gyúrtam most egybe?? Érdekes... hm... pedig nem dirket volt, becs' szó!! :-)

Leányka


Angol-magyar horgolószótár 2

"Valami nem stimmel ezzel a fordítással"... "Az biztosan rövidpálca?"... "Vagy 1 ráhajtáj?"... "Nem értem..." - na, így voltam én ezzel az elmúlt napokban. Biztosan Ti is éreztétek már, hogy valahogyan nem úgy néz ki. Leírva 1ráhajtás, de a képen valahogyan rövidpálcának néz ki...
És valóban! Megvan a megoldás! A probléma pedig a brit- és az amerikai angol rövidítések különbségéből adódik, de szerencsére a nagyját sikerült megfejtenem, és készítettem is Nektek egy táblázatot, hátha így már könnyebb lesz:


Sok sikert mindenkinek!!

Leányka


Szuper, színes kötött nyakmelegítő

Kaptunk egy levelet, gondoltam, megosztjuk Veletek is :-)

Kedves Leányka,


még tavaly fedeztem fel a blogodon, hogy milyen szép nyakmelegítőt horgoltál, úgyhogy már akkor eldöntöttem, hogy én is csinálok egyet, csak én kötni fogom. Még anno neki is láttam, de aztán úgy elszaladt a tél, hogy nem fejeztem be. Most viszont megtaláltam és 1 hét alatt készre kötöttem. Azon az esős héten, amikor minden este otthon maradtunk és a Barátok közt 30 perce alatt lusta kötéssel (anyukám mondta, hogy így hívják, mert nincs benne semmi cifrázás, végig simával kell rakni) ez lett belőle:

Stílusában ugyan eltér a Tiédtől, de a múltkori színes sállal a rossz idő ellen mozgalomhoz tudok vele csatlakozni:)

Horgolj-köss sokat,
R.

ui: Ja és ez is Turis fonalakból van, így kb 200 Ft-ba került az egész nyakmelegítő:)


Nagyon szépen köszönjük!!! :-)


Sztárruhák 3 - Aludj csak, én álmodom

Dráma? Vígjáték? Romantikus? Háborús? - sokat töprengtem ezen a hétvégén. Számos történet járt a fejemben, zseniális szereplőkkel, mégis úgy döntöttem, maradjunk ezen a szomorkás vasárnapon a vígjátékoknál :-)
Találtam olyan filmet is, amiben több és szebb kötött pulcsit láthatunk, de errefelé borongós, esős idő van, és arra gondoltam, jobb lesz egy kis vígjáték és egy bögre meleg kakaó így, vasárnap délutánra.


Szóval: Aludj csak, én álmodom. Hát, igen! Sandra Bullock, ki más? A természetes, bájos szépség, akiért évek óta rajongok. Nem is tudom, mi volt az a film, amivel megfogott... talán épp ez :-)
Az Aludj csak, én álmodom kicsit közelebb hozza a családot, a szerelmeseket és persze a karácsonyt is!

Szerintem mindenképp érdemes megnézni, még akkor is, ha kötős szempontból néhány sálat és sapkát fedezünk fel a filmben, és persze azokat a hatalmas és meleg pulcsikat, amiket télen én is előszeretettel viselek otthon egy cicanadrággal!
Elő a fotelekkel, kezdődhet a film (bizony, ezen a héten a teljes film!! :-) !Leányka


Közelgő Advent

Szeretem apró díszekkel teleaggatni a lakást. Persze csak a jóízlés határain belül. Mondjuk lehet, hogy egyszer kicsit elragadtattam magam, mikor a nappaliban a szép zöld futónövényt horgolt virágokkal öltöztettem fel :-)
Készülünk az Adventre is, gondolom, Ti is! Gyűjtöttem néhány inspirációt, amik még könnyen és gyorsan elkészíthetőek decemberig.

 Az elsőt ITT találtam. Ha jól számoltam, 20 láncszemmel, majd mindbe 1-1 egyráhajtásos pálcával kezdi, amit először 1-2 szemmel bővít az orra miatt (2., 3. sor), majd visszafogyaszt 20 szemre a 4. sorban, és 10-12 szemmel készíti el a szárát. Ha valakinek van kandallója, igazán bájos lehet felette.
 A következőre ITT bukkantam. Nem kell hozzá más, csak egy vállfa és a fonal. Ahogyan látom, rövidpálcákból készült. Ez is végtelenül egyszerűnek, mégis mutatósnak tűnik. Csupán egy nagy téglalapot kell horgolnunk, amit a végén fogyasztással "háztetőre" formálunk. A fehér körbehorgolás havas jelleget ad, illetve készíthetünk még egy kis kéményt is pluszban :-) Horgolunk 24 kisebb négyzetet is, árvarrjuk a számokat, majd 3 oldalán rögzítjük, és kész is a 24 kis zseb. Díszítésként igazából bármit horgolhatunk, varrhatunk, köthetünk rá, ami csak eszünkbe jut.

 Karácsonyfa formát is találtam. A lényeg a fánál, hogy folyamatosan, soronként fogyasszuk a rövidpálcás szemeket, majd (attól függően, hogy mekkora fát szeretnénk) az egyik sor végén toldjuk még 4-5 láncszemmel, és így már szélesebb sort kapunk, amit újra fogyasztunk, majd a következő résznél megint kitoldunk. Vagyi, az utolsó rövidpálca után 4-5 láncszem, amikbe már ölthetjük is vissza a rövidpálcákat, hogy a következő sor hosszabb legyen.
Ha elkészül a fa, varrhatunk rá zsebeket, de gombokat is. Amit csak gondolunk. A végén még "meg is csillagozhatjunk". :-)
Az ötlet INNEN jött.


És persze készíthetjük úgy is, mintha pici zoknikat kötnénk, csak lábfej nélkül - csupán a szár részét. Horgolunk rá egy akasztót, és készen is van, mehet a kandalló felé, vagy épp a függönykarnisra, mint egy igazi kötött adventi naptár-lánc.Jó szórakozást mindenkinek!

Leányka


A mi sálkülönlegességünk

Igen, továbbra sem tudom, hogy mi a megfelelő név ennek a szépségnek. Mindenesetre megcsináltam (kis átalakításokkal), ahogy korábban is írtuk. Turis fonalból készült, és szuperül passzol a lábszármelegítőmhöz is.
Készen lett, de nem volt rá megfelelő gomb. Ma azonban azt is megtaláltam. A kabát gombjaihoz továbbra sem illik, de sebaj, majd felveszem másik kabáttal :-)
Mikor a hölgy a boltban megkérdezte, mihez lesznek a gombok, és elárultam, teljesen elámult - nagyon tetszett neki az ötlet. Kérdezte, milyen fonalból horgoltam. Na, itt picit elakadtam a szavam, mivel mégsem mondhattam egy fonalboltban, hogy turisból :-) Gyorsan rávágtam, hogy vastag fonalból, és már jöttem is haza, hogy felvarrhassam a gombokat, és megmutathassam Nektek. Íme!


Leányka


Sztárruhák 2 - Édes november


A mai film ugyan nem vígjáték, és biztosan mindenki látta már, de abban is biztos vagyok, hogy még vagy ezerszer képesek lennénk megnézni. Nálunk kötelező novemberi "kellék", sosem hagyom ki!!
Az Édes novemberről van szó. Gyönyörű film, gyönyörű történet, gyönyörű tájak és gyönyörű ruhák!!
Kicsit más ez a stílus, mint a múlt heti, de Charlize Theron bebizonyítja nekünk, hogy egy nő igenis bájos és szexi lehet egy kissé már bolyhos, régi stólában vagy horgolt sapkában is! Sőt, szerintem még bájosabb :-)
És arra is csodás példát láthatunk, hogyan lehet egy kopott kis stólából az elegáns ruha elengedhetetlen kelléke.
Mindenkinek szép estét és most nézzétek a meghatottságon túl kicsit kötős/horgolós szemmel is a filmet! Hatalmas élmény lesz így is, garantálom :-)


Leányka


Horgoljunk, kössünk együtt takarót!

Mit szólnátok egy virtuális takaróhoz?
Küldjetek nekünk november 30-ig kötött/horgolt négyzeteket, és mi összeállítunk belőlük egy nagy takarót!

A játék menete:
 1. Horgolj/köss egy szép négyzetet
 2. Fotózd le semleges háttérrel, (fekete, fehér) vagy épp egy asztalon felül nézetből. Ez azért fontos, hogy utómunkával kivághassam a képet és azonos méretűre vegyem a takaró darabjait!
 3. A fénykép mérete legyen legalább 1 megás. A pici, telefonnal készített képek minősége sajnos ront a "virtuális takaró" minőségén is.
 4. Küldd el nekünk a mintát vagy leírást akár képpel, akár szöveggel, ami alapján készítetted a négyzetet!
 5. A képeket a horgolaseskotes@gmail.com e-mail címre várjuk, vagy üzenetben a Facebook oldalon.

 Így decemberre lesz egy nagy közös patchwork takarónk, és természetesen a beérkezett mintákat is felteszem, hogy mindenki láthassa őket!

Horgoljunk, kössünk együtt és tanuljunk egymástól :-)
Mit szóltok? Én már kezdem is horgolni az enyém!

 Leányka


Azok a csodás négyzetek

Tegnap este egy kötött négyzet képét mutattuk meg a Facebook oldalunkon, amit akár poháralátétként is használhatunk, ma reggel pedig egy kellemes "horgolókuckó" képével nyitottunk a napot, ahol pedig horgolt négyzetek sorakoztak az asztalon. Kérdeztétek, hogy van-e esetleg leírásunk, ezért készítettem Nektek egy összeállítást, amivel akár a kezdők is könnyen megtanulhatnak négyzeteket horgolni/kötni, az újrakezdőknek pedig garantáltan meglesz az első emlékkép és sikerélmény ;)

A négyzetekből pedig készülhet takaró, ruha, párnahuzat és mindenféle egyéb kiegészítő, melynek csak a képzeletünk szabhat határt.

Kezdjük a kötéssel! A négyzeteket és a belőlük készített takarókat inkább horgolják, de a kötés is előfordul. Képeket kevésbé találtam, de itt egy videó azoknak, akik szeretnének a tegnap esti Facebookos képhez hasonló poháralátétet kötni:A horgolt négyzetek pedig hasonlóan egyszerűek. Íme néhány leírás és egy videó, hogyan készíthetünk a fentiekhez hasonló ruhát, takarót vagy párnahuzatot. A minták persze nem kőbe vésettek, bátran variáljátok őket!
Sok siker és örömet!

LeánykaSztárruhák 1 - Holiday

Mit szólnátok egy kis huncutsághoz így, évvégére? Ezzel a bejegyzéssel útjára indítunk egy új sorozatot, amit mindig hétvégenként frissítek majd. Hogy Nektek mi a dolgotok?

Sorolom a hozzávalókat:
  • egy kényelmes fotel vagy kanapé
  • egy kötött/horgolt pokróc, amibe belevackolhattok
  • egy bögre meleg tea vagy kakaó (a bögre persze szigorúan börgemelegítőben)
  • és valami finom süti

...és persze a film, amit ajánlunk. Hogy miről is van szó? Emlékeztek olyan filmekre, amikben csodás kötött, horgolt ruhákat láttatok? Mi igen, és meg is osztjuk Veletek! Meseszép ruhák, remek vígjátékok! Kell ennél több egy hosszú, sötét téli estére? Szerintünk nem igazán, így vágjunk is bele!
Bár kicsit messze még a karácsony, a Holiday című film biztosan közelebb hozza! Cameron Diaz meseszép kötött pulóvere pedig egyszerűen elcsavarja a fejünket... és ahogyan látjuk, egy ilyen pulcsiban Jude Law fejét is könnyebb elcsavarni :-)


Egyszóval: filmre fel! (Ez sajnos csak egy angol nyelvű kis kedvcsináló, de biztosan számtalan helyen fellelhető a teljes magyar verzió is!)


Leányka


Sálkülönlegesség

Igazából hívhatjuk sálnak, stólának, bolerónak, kámzsának... nem is tudom hirtelen. Talán a sálkülönlegesség áll hozzá legközelebb szerintem, de szívesen várjuk az elnevezési tippeket :)
Írtunk már sálakról, és Ti is több képet küldtetek nekünk, üzentetek, kérdeztetek. Most egy kis különlegességgel szeretnénk meglepni Benneteket.
Az eredeti mintát ITT találtam. Egy kis átalakítás után ez lett belőle. Igazából nem is volt annyira kicsi az az átalakítás, de szerintem működik!!

35,5 cm széles, 73,5 cm hosszú
Méretpróba: 10 lszem és 14 sor = 10 cm
Leírás: 33 láncszemmel kezdünk. Az első sorba rövidpálcákkal, majd a második sortól 2 ráhajtásos pálcákkal dolgozunk, míg el nem érjük a kellő hosszt, vagyis a 73,5 cm-t. A végén rövidpálcákkal dolgozzuk el a sálat.
Választunk 2 tetszőleges gombot, és a képhez hasonlóan felvarrjuk a sálra, a nyakhoz eső részt pedig gallérként lehajtjuk.

Én a lábszármelegítőmhöz el is készítem :)

Sok sikert mindenkinek!

Leányka