Horgolt terítő különleges alkalmakra

"Mami dizájn" sorozatunk harmadik részéhez értünk :) Őszintén be kell vallanunk: nekünk ez a terítője a kedvencünk! Kimondottan ünnepi alkalmakra (elsősorban karácsonyra) készítette. A sötétzöld abrosz egy extra ötlet volt részéről, hogy még inkább kiemelje ezzel a mintát.
Gondoltuk, megosztjuk most Veletek is ezt a terítő-csodát, hátha kedvet kap valaki, hogy karácsonyig készítsen egy hasonlót!

Mami

A több generációs kardigán

Anya első kötött kardigánjainak egyike volt ez a darab sok évvel ezelőtt. Rég nem hordja már, de a hétvégén ráakadtam a szekrényben. Remélem, másnak is tetszik! :)
Egyedi színe, puha tapintása annyira megfogott, hogy még azt sem bánom, hogy kissé már kibolyhozódott. Elképesztően meleg, ezen az őszön eddig ebbe a kardigánba volt a legjobb érzés belebújni.
Anyáé volt, Leányé lett, ajánljuk mindenkinek! ;)

Leányka

Őszi sapka

Sapkákkal teli a kötő, horgoló világ(háló), így mi sem maradhattunk ki a sorból. Bár elég sok munkám volt az elmúlt hetekben, azért esténként horgoltam is egy picit. És persze mi mást is készítettem volna, ha nem egy szép kis őszi sapkát.
Nagyon vastagot nem akartam, hiszen messze még az első hó, de mégis kell valami, ami a hűvösebb napokon védi a fejem.
Így akadtam rá erre a mintára. Abszolút kezdőknek találták ki, és a siker is garantált!! Láncszemekből 4 virágot készítünk (eredetileg lila fonal lett volna, de nekem a krémszínű jobban tetszett), fekete fonalból körbehorgoljuk egy egyszerű kis mintával, a 4 virágot összekapcsoljuk, és láncszemekből készült hálóval kialakítjuk a sapka-formát.
Azaz, pikk-pakk, és kész. Mutatós, aranyos, fiatalos. Sok sikert hozzá mindenkinek!

Leányka

Híres filmes 2 - A Gilmore lányok kötnek

Tegye fel a kezét, aki az összes Szívek szállodája részt látta! Hát igen, kedves horgoló és kötő barátaim, sejtettem, hogy mindnyájunk praclija a levegőbe lendül :)
És arra a részre emlékeztek, mikor egész Stars Hollow kötött? Jó kis rész volt, bár Christopher adományával az egész kötős pénzgyűjtés dugába dőlt.

De sebaj, a fő, hogy örüljünk együtt mai "híres filmeseinknek", a kedvenc anya-lánya barátnőinknek a képernyőről, akik szintén a kötés szenvedélyének hódoltak.
Így, ősszel, a hideg szeles időben pedig nincs is jobb annál, mint elővenni a Gilmore lányok történeteit, és filmezés közben kötni valami szépet, hiszen alig kell a képernyőre figyelnünk - úgyis tudjuk az összes részt kívülről ;)

Leányka

Angol-magyar horgoló szótár

Bizonyára sokaknak okozott már problémát, hogy talált egy csodálatos horgolt pulcsit, de nem tudta elkészíteni, mert angolul volt hozzá a leírás. A minap a Facebook oldalunkra én is kitettem egy angol nyelvű blogbejegyzést egy horgolt Angry Bird-ös sapkáról.

A felmentő sereg azonban érkezik, íme egy kis horgolós angol nyelvlecke kezdőknek, haladóknak, profiknak egyaránt ;)

beg – kezdeni
ch – láncszem
cr dc – keresztezett pálca
dc – rövidpálca
tr – egyráhajtásos pálca
dtr – kétráhajtásos pálca
tr tr – háromráhajtásos pálca
trtr - négyráhajtásos pálca
edge - széle
every - minden, mindegyik
fp – első oldal
fp sc – rövidpálca elölről
fp dc – egyráhajtásospálca elölről
fp tr – kétráhajtásos pálca elölről
hdc - félpálca
inc – szaporítás
patt(s) - minta, mintaegység
p – pikó
prev – előző
puff stitch - felhúzott pálca
rep – ismétlés
rnd – kör
sc – hamispálca
st(s) – összeöltés, összekapcsolás(ok)
sleev - ujj
sl st – kúszószem
fptr – kétráhajtásos pálca elölről

És még az is lehet, hogy egyszer majd jön egy német-magyar is - ki tudja ;)

Leányka

Horgoló-kötő-töri 2

Korábban már meséltünk a horgolás és a kötés kialakulásáról egyetemes szinten. Nézzük most, hogy a magyar történelemben mikor és hogyan maradt fenn kézimunka!


A hurkolt csipke a középkorban tűnt fel hazánkban. III. Béla király feleségének sírjában aranycsipkét találtak, ami talán egy főkötő része lehetett. Bár horgoltnak még nem igazán nevezhető, középen kezdett, körbedolgozott, hurkolt csipke volt ez a ruhadarab. Azóta sem bizonyított azonban, hogy horgolótűvel készült. Elképzelhető, hogy hímzőtűvel hurkolták a csipkét.

Mi azóta már horgolunk, kötünk modern eszközökkel, de azért néha érdemes utánajárni, hogy honnan is ered kedvenc hobbink ;)

Horgoló-kötő-töri folyt. köv.!

Leányka